Menu

Semantiske polariteter og positioner

Alt det man siger og gør, har en konsekvens. Ligesom det, man ikke siger og ikke gør, har en konsekvens. Helt enkelt vil det sige, at alt det, vi siger, det vi gør, og det vi udstråler, er medskaber i vores samhandel og interaktion med andre mennesker. Man kan sige, at alt det vi gør og siger, er udtryk for den position vi tager. Positionen er udtryk for vor historie, vore erfaringer og vore forventninger.

Semantiske polariteter og positioner beror på, at mennesker taler fra hver deres position. Hvis der er fokus på, at den enkelte deltager i samtalen, får en forståelse for en andens position, skabes der dialog, hvor begge parter taler og lytter til hinanden på skift. Det skaber den tillid og tryghed, der skal til for at kunne skabe positive og konstruktive forandringer. Det skaber klare relationer, som igen er nøglen til forståelse af hinandens tanker og handlinger.

Faktisk kan man sige at:

En konflikt er bare en position uden dialog
(David Campbell)

Semantiske polariteter og positioner er altså betegnelsen for en meget enkel og meget effektiv tankegang, som igen er energigivende og konstruktiv.

Via denne model skabes mulighed for:

  • At tale fra sin position
  • At blive inspireret af andres tale fra deres position
  • At tage en ny position og italesætte den

Det enkelte menneske skal forstås i sin position, og det er altid muligt at tage nye positioner, hvis samspillet forandres. Når mennesker tager klare positioner i samtalen, bliver de andre bevidste om, hvor de selv positionerer sig og andre i samtalen. Det gør samtalerne mere direkte og enkle. Ved at samtale om positioner bliver man mere klar på egne tanker  og inspireres af andres tanker.